Brassói aprópecsenye

Hozzávalók:

  • 70-80 dkg stefánia (a marhalapocka vastag része)
  • 8-10 dkg füstölt szalonna
  • 2-3 evőkanál olaj (eredetileg zsír)
  • 1 csapott kiskanál só
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 csapott kiskanál sűrített paradicsom (paradicsompüré)
  • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors

a körethez:

  • 1 kg burgonya
  • bő olaj a sütéshez

A húst a kisujjnyinál kicsit vékonyabb csíkokra vágjuk, közben minden inas darabkát kivágunk belőle. A szalonnát fele olyan vékony csíkokra metéljük, mint a húst.
Utóbbit egy lábasban az olajon kisütjük, a húst hozzáadjuk, kevergetve fehéredésig pirítjuk. Megsózzuk, a présen áttört fokhagyma felével, a paradicsompürével meg a borssal ízesítjük és 0,5-1 deci vizet ráöntünk. Lefödjük, a húst kis lángon puhára pároljuk. Ez kb. 1,5 óra. Közben elpárolgó levét folyamatosan pótoljuk. Amikor kész, a maradék fokhagymát is hozzáadjuk. Akkor jó, ha olyan szaftos lesz, mint a pirított máj.
Közben a körethez való burgonyát megtisztítjuk, vastagabb cikkekre vágjuk, és bő, forró olajban szép aranybarnára sütjük. Konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük. Végül enyhén megsózzuk, tányérra halmozzuk, és rápúpozzuk a fokhagymás marhatokányt.

HZPC