Fish and chips (sült hal krumplival)

Hozzávalók:

  • 60 dkg bőr nélküli tőkehalfilé
  • 2 tojás
  • 5 evőkanál finomliszt
  • 1,5 dl víz
  • fél mokkáskanál sütőpor
  • a sütéshez:
  • bő olaj
  • a tálaláshoz:
  • hasábkrumpli
  • malátaecet vagy fehérbor ecet illetve fokhagymás majonéz (aioli)

A halat inkább vékony mint vastag, kb. 5 dekás kis szeletekre vágjuk. Megsózzuk, esetleg meg is borsozhatjuk.
2. A tojást tálban kissé felverjük, csipetnyit sózzuk, majd a liszttel és a vízzel, beleszórva a sütőport is, sűrű palacsintatésztát keverünk belőle.
3. A halszeleteket ebben a sűrű masszában megforgatjuk, majd bő, forró olajban 3-4 perc alatt megsütjük. Konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük, tányérokra rakjuk. Ezután akár pár csepp ecettel locsoljuk meg, akár aiolit (fokhagymás majonéz) kínálunk hozzá, nagy adag sült hasábkrumplit halmozunk mellé.

HZPC