Magyaros csirkeragu petrezselymes burgonyával

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 2 kiskanál só
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 50 dkg csirkemellfilé
  • 3-4 paradicsom
  • 3-4 zöldpaprika (tévépaprika)
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 kiskanál jóféle pirospaprika
  • 1 mokkáskanál csípős Piros Arany vagy Erős Pista
  • 5 dkg vaj

A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, majd közepes (kb. 3 centis) kockákra vágjuk. Egy lábasba szórjuk, és annyi meleg vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje. Kb. 1 kiskanálnyi sót hintünk bele, majd nagy lángon fölforraljuk. Ezután kis lángon lefedve puhára főzzük. A vöröshagymát megtisztítjuk, majd félfőre vágjuk, azaz először félbehasítjuk, azután vékonyan fölszeleteljük. A csirkemellet kisujjnyi csíkokra metéljük. A paradicsomok szárát kimetsszük, a paprikákat kicsumázzuk, mindkettő húsát közepes (kb. 1,5 centis) kockákra vágjuk. Az olajat széles serpenyőben kissé megforrósítjuk, majd a hagymát és a csirkét rádobjuk. Kevergetve, nagy lángon kb. 4 percig pirítjuk, míg a hús körös-körül kifehéredik. Ekkor hozzáadjuk a paprikát meg a paradicsomot, és változatlan lángon 2 percig pirítjuk. Megsózzuk, a pirospaprikát rászórjuk, a paprikakrémmel „tüzesítjük”, még 2 percig pirítjuk-pároljuk. Amíg a csirkeraguval bíbelődünk, a burgonyára is vetünk egy pillantást, ha kész, leszűrjük. A petrezselymet finomra aprítjuk, a fölolvasztott vajban megfuttatjuk, majd a burgonyát beleforgatjuk. Ez a körete a csirkének.

HZPC