Pásztortarhonya

Hozzávalók:

  • 10-15 dkg füstölt szalonna
  • 3 evőkanál olaj
  • 50 dkg tarhonya (lehet gépi „úttörőgombóc” vagy házi is)
  • kb. 1 csapott evőkanál só
  • 1 púpozott kiskanál jóféle pirospaprika
  • fél kiskanál őrölt fekete bors
  • 1 kg burgonya
  • kb. 30 dkg kemény (szeletelhető) parasztkolbász (virsli is lehet)

A szalonnát félcentis kockákra vágjuk. Egy bográcsba szórjuk, az olajat ráöntjük, és gyenge tűz fölé akasztjuk, hogy a szalonna zsírja kiolvadhasson, de ne égjen meg. A hagymát megtisztítjuk, lereszeljük vagy nagyon finomra vágjuk. A tarhonyát a szalonnazsírba szórjuk, kevergetve félig megpirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymát, és együtt pirítjuk tovább. Megsózzuk, megborsozzuk, megpaprikázzuk és azonnal fölöntjük kb. 1,2 liter vízzel. Az lenne jó, ha ez a víz forró lenne, de erre nem mindig van mód. A tüzet erősebbre vesszük (a bográcsot közelebb engedjük a tűzhöz) s a tarhonya levét kevergetve fölforraljuk. (Ha forró vízzel öntöttük föl, akkor maradhat gyenge tűz fölött, hisz így is forr.)
Közben a burgonyát megtisztítjuk, 2-2,5 centis kockákra vágjuk, a már fövő tarhonyához keverjük. Lefödve, gyenge tűz fölött 25-30 perc alatt puhára főzzük. Közben többször óvatosan megkeverjük, és valamikor félidőben hozzáadjuk a bőrétől megszabadított, karikákra vágott kolbászt is. A végén megkóstoljuk, ha kell, utánasózzuk, fűszerezzük.

HZPC