Sertésborda jóasszony módra

Hozzávalók:
  • 60 dkg kicsontozott sertéskaraj
  • kb. 1 kiskanál só
  • 10-12 kisebb gyöngyhagyma vagy 2 vöröshagyma (lehet fehérhagyma is)
  • 15 dkg csiperkegomba
  • 10-15 dkg főtt füstölt húsos császárszalonna
  • 6 evőkanál olaj
  • 15 dkg főtt zöldborsó
  • őrölt fekete bors
  • 1 csapott kiskanál sűrített paradicsom (paradicsompüré)
  • 1-1,5 dl fehérbor
  • 1 csokor petrezselyem
  • kb. 1 kg burgonya

a burgonya sütéséhez:

  • bő olaj

A karajt 4 vagy 8 egyforma szeletre vágjuk, kissé kiverjük, besózzuk. A gyöngyhagymát megtisztítjuk, ha vöröshagymából készül az étel, akkor azt 1,5 centis kockákra vágjuk. A gombát tisztítás után cikkekre, a húsos szalonnát közepes kockákra aprítjuk. A szalonnát a hagymával meg a gombával a fele olajon, egy serpenyőben 8-10 percig pirítjuk. Ekkor a puha borsót belekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, a paradicsompürével és a borral ízesítjük, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. Éppen csak 1 percig főzzük.
Közben a burgonyát megtisztítjuk, 1,5 centis kockákra vágjuk, és bő, forró olajban aranysárgára sütjük. Konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük. A húst a maradék olajon oldalanként 2-3 perc alatt megsütjük. Lecsöpögtetve tányérra rakjuk, a raguval leöntjük, a krumplit melléhalmozzuk.

HZPC