Szilvásgombóc

Hozzávalók:
a tésztához:

  • 1 kg burgonya, só
  • 30-35 dkg finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet)
  • 4 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy sütőmargarin
  • 2 tojás

a töltelékhez:

  • 30-35 szem szilva
  • 30-35 szem kockacukor
  • kb. 1 kiskanál őrölt fahéj

a tészta nyújtásához:

  • finomliszt (Graham-liszt is lehet)

a tálaláshoz:

  • 8 dkg vaj vagy sütőmargarin
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál fahéjas porcukor

A burgonyát héjában, enyhén sózott vízben megfőzzük, meghámozzuk, és még melegen áttörjük. Amikor kihűlt, az összes többi tésztához valóval összegyúrjuk és két cipót formálunk belőle. Egy kis darab tésztát ellenőrzésképpen gyöngyözve forró vízben kifőzünk. Ha túl lágy, egy kevés lisztet, ha túl kemény, egy kis margarint gyúrunk bele. A megmosott szilvákat kimagozzuk, a magok helyére egy-egy kockacukrot és késhegynyi fahéjat hintünk. A tésztát egy lisztezett gyúrólapon 1 centi vastagra nyújtjuk, és 5×5 centis négyzetekre vágjuk. Mindegyik közepére egy szilvát rakunk, a tésztát ráhajtjuk, majd lisztes kézzel gombóccá formáljuk. Forrásban lévő sós vízbe rakjuk – egyszer óvatosan megkeverjük, nehogy letapadjon –, majd megfőzzük. Ha a gombócok a víz tetejére feljöttek, még 2-3 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük. Jól lecsöpögtetjük, és vajban pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Fahéjas porcukorral meghintve tálaljuk.

HZPC