Tócsni (lapcsánka, görhöny)

Hozzávalók:

  • 10 közepes szem (1,45 kg) burgonya (tisztítva 1,25 kg)
  • kb. 20 dkg finomliszt (egészségesebb a teljes őrlésű búzaliszt azaz Graham-liszt)
  • 3 tojás
  • kb. 1 csapott evőkanál só
  • fél kiskanál őrölt fekete bors
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • fél-fél csokor petrezselyem és metélőhagyma
  • a sütéshez:
  • kb. 10 evőkanál olaj
  • a tálaláshoz:
  • 1 nagy pohár (450 gramm) tejföl
  • őrölt fekete bors
  • 2-3 gerezd fokhagyma

A burgonyát megtisztítjuk, majd a reszelő kis lyukú oldalán át, amin a sajtot is szokás, lereszeljük. A liszttel és a tojásokkal nyomban összedolgozzuk, megsózzuk, megborsozzuk, a köménnyel, a finomra vágott petrezselyemmel és metélőhagymával fűszerezzük. (A lepény ízesítése ízlés dolga: van, aki csak sót tesz bele.)
Egy nagyobb serpenyőben 2-3 evőkanál olajat forrósítunk. A krumplis masszából egy kis merőkanálnyi belerakunk, és a merőkanál aljával kb. 1 centi vastag kerek lappá elkenegetjük. Még 2-3 hasonló lepénykét formálunk, attól függően, mennyi fér egyszerre a serpenyőbe. Nem egészen közepes lángon 4-5 percig sütjük, majd megfordítjuk, és megsütjük a másik oldalukat is. Konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük. Ebből a mennyiségből 18-20 tócsnink lesz.
A tejfölt enyhén megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük. Tálaláskor a meleg krumplilepényeket ezzel kenheti meg, aki szereti.

HZPC