Birkagulyás
Hozzávalók:
- 1 evőkanál zsír
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 evőkanál fűszerpaprika
- 70 dkg birka lapocka vagy csülök színhús
- Só, frissen őrölt bors
- 2 db babérlevél
- 1 mokkáskanál őrölt fűszerkömény
- 50 dkg tisztított burgonya
- 1 db csípős zöldpaprika
- 1 db paradicsom
A forró zsíron az aprított vöröshagymát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, lehúzzuk a tűzről, és megszórjuk a fűszerpaprikával. Ezután rátesszük a megmosott 2×2 centis kockákra darabolt birka lapocka vagy csülök húst, sóval, borssal, a babérlevéllel, az őrölt köménnyel fűszerezzük, félig öntjük vízzel, és ha felforrt, lefedve közepes tűzön háromnegyed puhára pároljuk. Most hozzáadjuk a kisebb kockákra vágott burgonyát, zöldpaprikát, paradicsomot, annyi vizet öntünk rá, hogy jó egyujjnyival ellepje, sóval, borssal, fűszerköménnyel utóízesítjük, és készre főzzük. Ha elkészült forrón tálaljuk, és petrezselyemmel díszítjük.