Brassói pulykamáj sült újburgonyával, savanyúsággal
Hozzávalók:
- 1 kg tisztított (így is lehet kapni a piacokon) egyforma nagyságú újburgonya
- bő olaj a sütéshez
a májhoz:
- 70 dkg pulykamáj
- 6-7 dkg füstölt szalonna
- 2 evőkanál olaj
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanál sűrített paradicsom
- 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
- 1 kiskanál majoránna
- 1 kiskanál finomliszt
A burgonyát konyharuhára szedve leszárogatjuk. (Ha nem tisztítva vásároltuk, akkor vagy 10 percet igénybe vesz, mire a szemeket körömkefével dörzsölgetve megmossuk) Egy nagyobb serpenyőt félig megtöltünk olajjal és kissé megforrósítjuk. Aki fritőzt használ, azt melegítse elő.
A pulykamájat – miután hártyáit, inait lefejtettük – kb. 2 centis darabokra vágjuk. A szalonnát vékonyra fölcsíkozzuk, egy nagyobb serpenyőben, az olajon 2-3 perc alatt üvegesre sütjük.
A serpenyőben már elég meleg az olaj. A burgonyát óvatosan belerakjuk, és nem egészen közepes lángon (hogy ne piruljon hirtelen) kb. 15 percig sütjük.
A májat a szalonnára dobjuk, és kevergetve 6-8 percig pirítjuk. Közben a zúzott fokhagymát, a paradicsompürét, a borsot és a majoránnát is hozzáadjuk, kb. 1 kiskanál sóval ízesítjük. Ha kész, a liszttel meghintjük, 1 percig pirítjuk, és kb. 1,5 deci vízzel fölöntjük. Kevergetve épp csak 1 percig forraljuk, hogy a leve (szaftja) kicsit besűrűsödjön.
Vessünk egy pillantást a krumplira, mert még az is lehet, hogy megsült. Ha igen, akkor szűrőlapáttal kiemeljük, lecsöpögtetjük, a brassói májat ráhalmozzuk.