Jó tudni

Elkészítés

A burgonya értékes tápanyagainak jelentős hányada közvetlenül a héj alatt található. A burgonyát ezért leghelyesebb héjában megfőzni. Így marad meg benne az értékes tápanyagok nagy része, és így a legízletesebb is. A héj lehúzható, ha a burgonya már megfőtt, és kihűlt annyira, hogy kézbe lehessen venni.

Ha mindenképpen meghámozza a krumplit, próbálja meg a lehető legvékonyabban hámozni! Az íz és tápérték megőrzésére a párolás egyik módja, a gőzölés is megoldás. Nincs ehhez szükség különleges gőzölő edényre. A kereskedelembe kapható olyan gőzölő kosár, ami belehelyezhető a legtöbb háztartásban megtalálható nyeles serpenyőbe.

A burgonya gyorsabban megsül akkor, ha kissé elő van főzve, majd le van hűtve. Természetesen főtlenül is kitűnően lehet a krumplit sütni, és némely „burgonyaszakértő” azt állítja, hogy úgy finomabb, azonban több időre van hozzá szükség.

Gyorsan elkészül

Ha valaki „gyorskaját” emleget, legtöbb embernek azonnal a burgonya jut eszébe. Hiszen azt egyszerűen csak meg kell főzni. De létezik friss burgonya is, ami alkalmas gyorsételek elkészítésére.

Néhány tipp:

Főzés előtt vágjuk a hámozott burgonyát apró kockákra, vagy vékony szeletekre. Így gyorsabban megfő, mint az egészben hagyott gumó. Ügyeljünk arra, hogy a lisztes szerkezetű burgonya főtten könnyen szétesik.

A burgonya nagyon gyorsan megfő mikrohullámú sütőben. Például szeletekre vágva egy lapos tálban. Teljes teljesítményen a mikrohullámú sütőnek rendszerint 10 perc elég a feladat elvégzéséhez.

A mikrohullámú sütőben gyorsan meg lehet sütni a burgonyát. Mossuk meg és töröljük szárazra a héjas burgonyát, szurkáljuk meg villával, és tegyük 10 percre a maximális teljesítményre állított mikrohullámú sütőbe (ez lehet néhány perccel kevesebb, vagy hosszabb: a mérettől függ). Az állásidő – fóliában hagyva - ez után még 5 perc.
Ha ropogósan szereti, sütőben, fóliában kell sütni további 40 percen át.

Ízes tippek

Hadd adjunk néhánypraktikus tanácsot arra vonatkozóan, hogyan készül az ízletes burgonya:

Főtt

 • Hintse meg fűszerrel, tegyen rá egy kis darab vajat
 • Szósz helyett: Tejföl és egy kevés citromlé
 • Próbálja ki a sós vízben és egy teáskanálnyi köménymagban főtt burgonyát!
 • Főtt burgonya mustárral, vagy sajtkrémmel

Főzésre a következő fajtákat ajánljuk: Redstar, Bildtstar, Berber, Victoria, Vivaldi and Annabelle.

Zsiradékban sült

 • Az olívaolajban sült krumplinak különleges íze van.
 • Só helyett próbálkozzon cajun fűszerkeverékkel!
 • Szép sárga sült krumplit akar? Amikor már majdnem kész, hintse meg curryvel!
 • Olvasszon sajtot a forró sült burgonyára, és sózza meg.

Zsiradékban való sütésre ajánlott fajtáink: Annabelle, Victoria, Bildtstar, Redstar.

Sütés zsiradék nélkül

A sütőben sült krumpli valójában hajában főtt krumpli. Ha a sütőben lassan süti meg, finom, ropogós bevonatot kap. Mikrohullámú sütőben sütve a burgonya puhább lesz. A burgonyát félbe vágva a következő finomságokkal tölthetjük meg:

 • fűszervajjal
 • Tejföllel és snidlinggel
 • Reszelt sajttal
 • Füstölt lazaccal és „crème fresh”-sel

Főzésre a következő fajtákat ajánljuk: Adora, Platina. Remarks. Vivaldi. Victoria és…

HZPC